Go to content

Main menu:

Scurta prezentare a zonei

Localitatea Poiana Marului, comuna Zavoi, bloju, tarcu, nedeia, sucu, bistra, olteana

Intre bijuteriile montane ale Banatului, la loc de frunte se afla Poiana marului, statiune asezatain vatra unui imens amfiteatru in forma de potcoava, la o inaltime de 500m.
Aici, la Poiana Marului, ne putem bucura de vraja si taina padurilor, de racoarea zorlor, de cristalul apelor de munte, precum si de echilibrul unui mediu natural cu o puternica aeronizare negativa. Uriasii care stau de veghe si ocrotesc poiana de agresiunile exterioare sunt Muntele Mic (1806 m), Vf. Seroni (1399 m), Tarcu (2190 m), Bodea (2169 m), Caleanu (2199 m), Brusturu (2166 m), Nedeia (2150 m), Baicu (2123 m), Custua (2089 m), Bloju (2162 m), Bistra (2153 m), Cununii (2083 m), Murgan (1966 m), Lolaia (a873 m), Sturu (1823 m), Zanoaga (1428 m), Magura Marga (1502 m).

Scurt istoric

Dupa infiintarea Otelului Rosu in anul 1880, au fost colonizati un numar mare de muncitori, iar Poaian Maruluia devenit o zona de recreere a lor. Statiunea a fost infiintata in perioada Imperiului Austro-Ungar de catre Primaria Timisoarei, ca statiune de vara. Aerul deosebit de curat, peisajul mirific, rupt parca din povesti, a adus statiunii o binevenita faima in Imperiu, ca loc de tratare a bolilor de plamani. Localnicii spun ca imparatul de la Viena a venit la Poiana Marului ca sa se bucure de aerul curat din zona. Linia ferata forestiera Zavoi-Poiana Marului a fost construita in 1907. Turistii ajungeau cu trenul, deoarece la trenurile forestiere au fost atasate si vagoane de calatori. In 1936, Poiana Marului a fost declarata statiune printr-un act guvernamental.

In 1937 a circulat un automotor cu remorca, caruia unii turisti i-au spus tramvai. Primele spatii de cazare, Vila "Aca de Barbu" a apartinut unei familii italiene, iar VIla Bistra a fost construita de timisoreni. A fost construita so mica centrala electrica, pentru valorificarea potentialului hidrografic din zona. Peisajul montan de mare frumusete, un adevarat colt de rai, aerul pur, cu o puternica aerinizare negativa, i-au adus o binemeritata faima ca loc de tratare a bolilor de plamani. A functionat un mic sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza. Au fost construite vile si hoteluri, care au atras mii de turisti anual. In 1977 a fost finalizat cel mai mare hotel din Poiana Marului, "Scorilo", cu peste 400 de locuri de cazare, hotel care din pacate actualmente este in paragina.

Sucu si Bistra Marului, sucu, bistra, olteana
Manastirea si barajul de la Poiana Marului.

Construirea barajului de la Maru a dus insa la o adevarata dezvoltare a statiunii. Barajul inceput in 1984 a fost finalizat in 1992. Dupa terminarea lui, drumul de acces spre Poiana Marului a devenit mai usor.

Inainte de 1989, din initiativa preotului paroh Dorel Fercea si a credinciosilor din parohia Maru, a inceput constructia unei manastiri. Lucrarile incepute au fost sistate din cauza opozitiei regimului comunist. Dupa reinfiintarea Episcopiei Ortodoxe a Caransebesului in anul 1994, lucrarile au fost reluate. Au fost din nou intrerupte, din lipsa de bani. Dupa 2000, constructia manastirii de calugari a fost finalizata in numai doi ani.

Barajul Poiana Marului
localnici din Poiana Marului

Lobby pentru Banatul de munte

ROSCI0126
Back to content | Back to main menu